Bitki wolowe tradycyjne

Lub zapewne stanowić nieco smaczniejszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie jasny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, wymaga być dobrze roztłuczony - na tyle, by mięso stało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i również nie tak bardzo, by kotlet nie był zbyt długi, inaczej wyda na soczystości. Również w przypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w wygodnej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, by uzyskało dobrą grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, jakim będziemy potrafili sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy ogromniejszej kwot kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak używamy do nich mięso nieco niższej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w punktach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością przygotowuje się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można szybko opaść z chęci, ponadto tłuczek do mięsa jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w pokaźnej kwocie, albo z twardego mięsa, oszczędźmy sobie wielkości i zainwestujmy w specjalistyczne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo prosta w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby każde swoje kotlety były podzielone równomiernie, szybko i szybko, to nie ma lepszego wyjścia, gdy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje to taki poważny wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w zajęciu w czystości, także nie przesadnie kosztownym, jak potrafiło się zdawać.